Monday, 23 July 2012

Early Marriage ( 16 y/o vs 14 y/o)

Assalamualaikum. .


Rasulullah saw bersabda : "Barang siapa di antara remaja berkahwin dalam usia muda, maka menangislah syaitan. Dan ia ( syaitan ) mengeluh, "Aduh, celaka aku, agamanya telah dipelihara dari godaanku." -HR. Ibnu' Addi-

Punyalah tak sabar, bagi salam terus tepek video. 
Tetiba dekat Facebook , terjumpa video ni. Bukan apa aku terkejut tengok tajuk dia . Ah, muda nyer diorang ni. .membuatkan aku terasa diri dah tua sangat plaq. Bila kahwin muda ni makin jadi trend, aku rasa macam aku ni andartu di usia 19 tahun pulak. oh. sedih. T_T

Cute taw tengok diorang ni. Ah, aku ni asal kahwin muda je semua nak cakap comel. Yang orang2 tua kahwin tu tanak plaq tengok . 

Even, there are many positives and negatives comments in the YouTube.Ajal maut  jodoh tu semua di tangan Allah. Ramai yang butthurt jugak tengok video ni. Tapi nak buat macam mana, manusia memang tak pernah berhenti bercakap. Biarkan jelah golongan2 ni.Orang dirikan masjid pun kena judge . sedih betul . Jodoh tu hak Allah, tak perlu nak dipertikaikan . 

Ok lah kan kahwin muda. Kalau diorang tengah berdating kat taman bunga and then JAIS datang nak tangkap.Boleh cakap "eh , guys kitorang dah kahwin" hewhew. Daripada kena tangkap basah. krik krik krik. .Better lah tu  . .dah halal.

Tapi aku teringat time belajar kat sekolah dulu, rasanyer ikut mazhab syafie boleh berkahwin bila lelaki umur 18 tahun and perempuan berumur 16 tahun and above. Anyone? explanation please?
Apeapepun.

MAY ALLAH BLESS THEIR MARRIAGE :)

p/s : aku degree lagi 4 tahun . sobsob . ah lamenyer nak grad. 
p/ss : ada lagu fevret (Safe n sound) dlm vid ni. suka !




8 comments :

LiYana said...

haha..dah heboh ea video ni..haha..aku tengok kat kawan aku punya fb..mama abah aku pun tengok..dorang tanya aku nak kawen awal ke..hahaha..lawak3..ey,, kalu 19 andartu,, umur 23 apa? huahuahua

adibahfaizah said...

Liyana : vid ni kejap giler dah ramai viewers an..er 19 tu andartu versi bergetah. muahahaha

mudz abdul halim said...

LOL! andartu versi bergetah? ok sedikit comel di situ.haha. kenape semua orang nak kawen muda ni? adik2 sekalian,sabaq lah dulu. akak takdak calonggg lagi ni.

profmie said...

wah..awlnye dorg khwin..byk duit...

missha said...

missha dehree lagi 5 tahun =.= macam mne tu..haha..

~masih rasa diri ini masih muda..lalalal~

adibahfaizah said...

mudz : hihi. bergetah pun bulehh~~tanak klh dengan andartu laen. haha. cepat lah mudz oi cari calonggg :P

adibahfaizah said...

profmie : bnyak duit ? tatawla..knduri pun nmpk macm meriah jugak :)

adibahfaizah said...

missha : hihi, takpe . takye your time :) belom smpi masa kita berdua. muahaha