Friday, 27 July 2012

Nak balik Kelantan ?

 Assalamualaikum. .

*Nak masuk mood raya jap ea..
Setelah berbincang sekeluarga dengan masing2 pegang kalendar dekat tangan . .nampaknyer raya tahun ni dekat N. Sembilan. sobsosb. Baru 6 hari puasa dah bincang pasal nak raya mana plak kan. eh, haruslaaa. Suami isteri mesti paham benda ni. yelah, takkan nak raya dekat satu kampung je. Kenalah adil dan saksama. Eh, ni bukan antara guwe sama suami guwe yang mikirin nak kena raya mana. Ini antara mak bapak guwe dong. 

Sebab dah lama sangat tak raya dekat NS. so , tahun ni kenalah raya dekat sini. 
Bagus jugak. Boleh pergi rumah Nek Yem, and then serbu semua makanan jawa. Serbu rumah Cik Mas , cari rendang yang kaw2 punyer pedas.Ini  adalah kerana selalunyer dekat Klntan, tak jumpa semua benda ni. . T_T. 

Since nenek n atuk dekat NS ni dah lama meninggal maka jarang raya dekat sini. .Dan aku  hanya ada seorang nenek dkt pantai timurr. .nun jauh di sana.

Here she is. . . 


This is my grandma who i call "mek"...Dalam bahasa Kelantan, tak silap "mek" tu mak, tapi takpelah. dah terbese. . panggil ajelahhh.I adore her very much. Mek isteri yang solehah, cantik dan bergaya. *lebih kurang macam doodle tu.hewhew.  Dulu, dia sorang usahawanita yang berjaya. Dekat Pasir Puteh, semua orang kenal dia. eh, yeke? sesuka hati je :P

Now, she in Mecca to perform UMRAH.Setiap tahun, mek akan pose dekat sana.Aishh, bila pulak aku nak jejak kaki dekat sana T_T.  Mek balik Malaysia raya ke -5 nanti. So, my family akn balik sana pda hari raya yang ke-3. ah lambatnyer ! 

Bukan senang dapat balik Kelantan, setahun hanya sekali.Hmmm, just like aidilftri. Thats why i'm so excited :)

Semoga Mek balik Malaysia dengan selamat :)

*OK SILA BALIK KE MOOD RAMADHAN. LAMBEK LAGI HAA NAK RAYOOO. .

14 comments :

Kesuma Angsana said...

Kg en hubby KA juga di pasir putih kelantan hehehe

LiYana said...

bukan nenek kau pakai shawl ke? hewhew

adibahfaizah said...

KA : yeke ? wahh..kelantan mariii jugak :)

adibahfaizah said...

yana : alaaaa, tak reti la plaq nk lukis shawl2. .

missha said...

kg missha pun kat sana :)

adibahfaizah said...

missha : eh, ramai jugak cik mek, cik mek klate ni. haha

chot ok..! said...

kita tak lupa,kita dtg lgi sini:)..oo kelntan yer??:)

adibahfaizah said...

chot : kelantan tu bkn kita, tuh mak :) haha

FaLya said...

waa,kg kat klntn? sy tggl kat pasir puteh!:)

mudz abdul halim said...

weh,aku pon panggil nenek aku mek.am not so sure lah mek tu 'mak' ke tak. sebab aku penah dengar ayah aku cakap yang zaman dulu2 tu panggilan MEK tu adalah panggilan manjeww untuk orang2 cun. kira nenek kite cun la tu kann kann *keningkening* .dan certain2 tempat tu,ada jugak bahasakan diri sebagai mek bertujuan untuk manje2.

dan perkataan 'mek' tu juga bole digunakan untuk panggil kakak2 atau adik2 ketika kau sedang marah apabila kau cakap sorang2 bagai nak rak dengan feeling dan aksi segala,tapi adik beradik kau buat dekkkkk jeh. (merujuk kepada diri sendiri,muahaha)

laaaaa,kg dekat pasir putih ke??aku ada sedare kat sana. tapi pergi jalan2 bila ada kenduri jeh.jauhhhh T-T

p/s: fuyyoooo,panjangnye~

Anasyg said...

habis tu achaner? dah banyak kali anas try - semua takleh, hmm...takpe2 anas still nyinggah2 kat sini k dun worry

eyjalukman said...

wahhh , kita b4 puasa hritu da start ckp nk raya mna dlu . so raya kt pontian memandangkan nk jenguk kubur arwah adik .smoga mek awk slamt smpi ehh :)

Cik Laure Weng said...

lmbt lagi.. sabar2

adibahfaizah said...

@Cik Laure Wenghehe.tau takpe. prncngn awl je ni.