Monday, 23 July 2012

Hijrah Hati- Al-Mathurat

Assalamualaikum ..

Alhamdulillah Ya Allah, for still giving me an opportunity to breath. what a beautiful morning today. Hearing to the chirp of birds,breath the fresh air. 

Suddenly after sahur, I remembered to read Al-mathurat. I feel so sad that I cannot Istiqamah to read it though i started to know it since in high school . how worse i am.During the school before,maybe it felt like a forced.But, there is goodness for us.  i miss school already . I miss to recite it in jamaah.Ramadhan last year was my first Ramadhan as a university students. And know what? There, I started to realise no more people to force you to go perform Tarawih, force you to read mathurat and whatsoever. So, what happen to me.Terawih  lompong-lompong, Al-Ma'thurat pun entah ke mana. Eventhough, there were still friends yang ajak-ajak ke arah kebaikan ni. Tapi kalau iman tak kuat, susah jugak nak dengar orang nasihat ni. Huh, like me ..  Maybe my Iman still not tough that time .



In second semester,I still remember someone said to me "Eh, jarang nampak kau baca quran".Backthen, i realised how far I am from Allah. Perjalanan terlalu baru dan jauh bagiku, sampaikan aku terlalai di tengah jalan. 

This Ramadhan , insyaAllah i determined to istiqamah in reading Mathurat and also to khatam al-quran. Maybe , reciting this Al-Mathurat just only small practices rather than reciting Al-Quran. But InsyaAllah, by recite al-Mathurat ..tmaybe can help us in Akhirat later.Apa guna kalu tahu seuatu,tapi tak amalkan, kan ?

KELEBIHAN AL-MATHURAT

apa kelebihan AL MATHURAT?

1. Tidak dihampiri syaitan
2. Rumah dan keluarganya terselemat dari perkara yang tidak diingini.
3. Allah mencukupkannya apa yang sangat diperlukan dari urusan dunia dan akhirat.
4. Orang yang membacanya kemudian dia mati pada hari atau malam tersebut maka Allah akan menjamin untuknya syurga.
5. Selamat dari segala sesuatu.
6. Allah menyempurnakan nikmatnya ke atas orang yang membacanya.
7. Allah berhak untuk meredhainya
8. Tidak ada sesuatu yang mendatangkan mudarat ke atasnya.
9. Terhindar daripada syirik.
10. Selamat dari bisa atau sengatan semua makhluk yang beracun.
11. Dimudahkan menyelesaikan hutang-hutang.
12. Berhak untuk mendapat syafaat pada hari kiamat.
13. Sesiapa yang membaca di waktu pagi,akan dipelihara oleh allah hingga ke waktu petang.Dan sesiapa yang membacanya di waktu petang akan dipelihara hingga ke waktu pagi.
14.Mengamalkannya umpama mengamalkan Sunnah Rasulullah dari sudut zikir dan berdoa, dan berbagai lagi kelebihan.
lebih info baca SINI

p/s : #oh my english. Broken habiss :(  bajet omputih lebih.
p/ss : Selamat Berpuasa dan selamat beramal :)

10 comments :

Edy Fee said...

lama tak bace mathurat...huhuhu
salam ramdhan...jemput join give away edy

Atiqa_Wahid said...

Salam Ramadhan, semoga mendapat keberkatan dari Allah. Rindu nak baca Al-Mathurat.

Kesuma Angsana said...

nice info tq berkongsi ye!. salam kenal dari KA n dah follow u yek 108

SaddLone said...

aaa..aku pun rindu gila time sekolah2 dulu..kalau kt seklh semua mcm dipaksa tp aku bt ikhlas tau..bila dh kt u bru sedar indahnya jika dipaksa mlkukn kebaikan..
istiqamah 2 memng sukar tp kalau niat ikhlas insyaAllah jd mudah.. :)

aku pun pyh dohh nk bce mathurat skrng.huhukss thanks 4 reminding me yew..

Azwa Mislan said...

waktu kat SBP dulu slalu baca mathurat.skrg da jrg. :/

eyjalukman said...

huu samalah kita . bila dah masuk u tu mmg nmpk laa tkde org nk tegur apa kita buat . kna beringat sndiri . al-mathurat tu slalu baca siap hafal. skrg da lupa sikit2. huhu

adibahfaizah said...

Salam Ramadhan semua :) em tu lah..major kenal mathurat ni time skolah..bila dah hbs skola memasing dah tak prktik kan bce bnde ni. same goes to me :( insan yang lemah.

Anasyg said...

salam ramadhan adibah ^^, yay dah jumpa butang komen -nak follow la blog owhsome ni- anas pun baru hari tu kemas bilik jumpa buku mathurat, lama da ta baca. Thanks share byk info berguna - Keep in touch

adibahfaizah said...

anasyg : hai anas. haha. dah agak da mesti nak komen post ni. samalah kita, bru terjumpa mathurat. :) hewhew

missha said...

missha pun dalam usaha nk istiqamah baca mathurat pagi2.

Insya Allah :)