Saturday, 28 July 2012

Kaunterophobia. hewhew

Sila jangan translate jenis fobia yang dinyatakan dekat atas tuh. . TIADA MAKSUD. 

I guess i'm having this type of phobia, KAUNTEROPHOBIA.  Tak kira lah kaunter jenis ape pun, mesti aku seram sejuk, berdebar debar, terketaq-ketaq dsb . Especially kaunter dekat bank.And yesterday, dad let me settle the payment at the bank by myself. OMG, kenapa bank ada kaunter? *boleh ke tanya macam ni.

Dengan lafaz bismillah, aku pun melangkah masuk ke dalam Maybank. Dalam hati terfikir. bank-in jelah guna mesin. Tapi, baru teringat ada RM 1 di hujung amaun yang nak kena bayar tu. Rasanyer, mesin tak terima seringgit. oh, tidak ! kena jugak guna kaunter. T_T. Bukan tak pernah berurusan dengan bank, tapi tak familiar. Yelah , bukan selalu masuk bank. Selalunyer , guna  mesin ATM je. 

masuk bank, Isi slip payment, ambil no giliran, naik tingkat ats pergi kaunter.  Time tunggu no giliran, ahhh berdebar je jantung ni. Aku pun tak paham kenapa nak kena seram sejuk bagai tengok kaunter. Tapi memang time tu tangan aku memang sejuk. Maybe sebab air-cond. errr.maybe laaa.  lepas tu SETTLE within 15 minutes.

Next destination, bank again T_T. BSN pulakkk dah. Tetiba dalam bank takde orang langsung. Yang ada hanya lah pegawai-pegawai bank dan aku, pengguna bank. ohhh,lagi lah laju jantung den ni aiii. dalam otak fikir, apa nak buat ni ? apa nak buat ni ? and then, aku terus je pergi kaunter mintak nak beli no pin PTPTN. Tetiba akak tu cakap "sila ambil nombor". Erkkk, lupa pulak ada prosedur. mentang-mentang tak ada orang langsung, sesuka hati je nak serbu kaunter mana-mana. 

Disebabkan takde orang, lima minit je dah settle . kenapalah benda sesenang ni pun aku nak  berdebar laju-laju. Kalau tak try buat sendiri, sampai bila pun akan depends dekat orang lain, kan ? yang penting atasi segala kerisauan dan ketakutan. 


So, i guess i'm having this phobia bukan sebab fobia but i'm afraid to try something new, something i'm not familiar with ! 

moral of the strory : DON'T BE AFRAID TO TRY SOMETHING YOU'RE NOT FAMILIAR WITH, adibah :)

20 comments :

LiYana said...

hehe..bukan kaunter jee kau phobia kan ? kol mcd dulu pun kau phobia jugak XD

putryteya said...

hahahah , teya pun dulu macam tu jugak . segan nak mampus !

tak pe, lama2 okay la tu . nak kena biasakan diri

Ulya said...

sejak kebelakangan ni asyik kena berurusan ngan bank sahaja .

ahhh pening ! isnin ni medical check up pulakkkk . arghhhhh*

fiqah hamed said...

Assalammualaikum~
Jemput join sini.. (:

http://belogfiqahcheeky.blogspot.com/2012/07/exclusive-ramadhan-giveaway-by-kiera.html
dan
http://belogfiqahcheeky.blogspot.com/2012/07/gempak-giveaway-by-fatin-roziana.html

*terima kasih*

adibahfaizah said...

@LiYana Shhhh, itu rahsia kita. haha. tu lg stu jnis kaunter, kaunter fast food. hehe

adibahfaizah said...

@putryteyakan teya ? sbnrnya segan je melbh2. ==" haha

adibahfaizah said...

@Ulyabetul2...nak settlekan semua hal degree kan. . kta mdcl check up slase ni :)

SunnyFunny said...

akak segan eaa ?

hehe . ta pe .

leyh g lagi . belajar cam ne na hilang rasa takut dan risau .

huhu

:)

adibahfaizah said...

@SunnyFunnyHaha, lebih kuranglaaa.tu lah kena slalu prktis buat2 bende macam ni.

kimi jamai said...

haha.. aku pun kadang2 jadik cm hg gak... tatau pasaipa... kah3

Kamal Lee said...

first time aku dengar ade orang fobia dengan kaunter. hehe.
ni nak bg advise sikit.
hang kene lebih berani lepas ni. buang kan segala macam perkara negatif tentang kaunter dalam fikiran hang.
cube bayangkan yang penjaga kaunter tu artis feveret hang. haha.
konfirm hang suke berurusan dengan kaunter lepas ni. hewhew. :))

adibahfaizah said...

@kimi jamaiErkkk, ada jugak geng rupanyer. haha

adibahfaizah said...

@Kamal LeeHaha. takpe aku special sikit. uihh, bayangkan kt kaunter tu artis ?. . tak balik la nmpknyer ..mlekat dok kat kaunter. haha

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

eyqa un same camtoo.. tangan sejuk jew.. pena org kaunter too tanye, asal muke pucat jew.. hehehe

missha said...

missha pun ade jugak fobia macam ni,..haha...sampai tak jumpa cari button nak ambik no kat mesin..hee..nasib takde orang nmpak.
hehe..

sokong ayat yg i guess tu.hehe..betol sngt..haha

Cik Laure Weng said...

mcm kwn sy.. takot cuba bnda2 yg die x biasa buat..

yg penting buat kering jerk.. slh di betulkan ...hehehe



follow awk di sini// 133 =)

adibahfaizah said...

@misshaerkkk, pernh jugak jadi macam tuh. tekan2 tak keluar pulak no nyer. haha

adibahfaizah said...

@Cik Laure Wenghehe, tulah masih meltih diri:)

eyjalukman said...

haa , sama lah dgn kita ! kita pn cepat sngt fobia dgn kaunter . tp rsa nya sbb bnda bru nk try tu rsa gelabah smacam tu . hehh

adibahfaizah said...

@eyjalukmankan ? kan ? tak suka bila gelabah2 cmtu. tension. haha